Værd at vide om ejendommen.

Denne side indeholder kort information om de spørgsmål vi selv mener er vigtige for at træffe en beslutning kan træffes

Baggrund

I de snart 21 år vi har haft ejendommen, har vi hele tiden haft naturen for øje. Det betyder bl.a. at der er steder i haven og rundt omkring, hvor biodiversiteten får lov til at udfolde sig, for eksempel har vi lagt nogle stammer fra træer vi har skåret ned, som så bare har fået lov til at blive brugt af naturen.


Fuglelivet i haven er rigt, takket være fodring hele året.

Når der er foretaget ændringer, er det sket med natur og miljø i centrum.


Varmesystem

Varmesystemet i dag består af en luft til vand varmepumpe som med kompressoren yder varme svarende til ca. 16 KW med et forbrug på ca. 5 KW – en udnyttelsesgrad på 1:3.


I forbindelse med den indvendige del af varmepumpen sidder der en stor el-patron – tilskudsvarme – som hjælper til, når kompressoren ikke er tilstrækkelig – den bruger ca. 9 KW og yder det samme – er er udnyttelsesgraden så 1:1.


I stuerne er der placeret 2 brændeovne – en i lejligheden og en i hovedbygningen. Den lille i lejligheden er en almindelig Morsø 7349 brændeovn, som uden problemer varmer hele lejligheden op, når den brænder optimalt.


Den store brændeovn er en Lotus 2070 med et ekstra modul på toppen – en gris. Den er tilsluttet den centrale varmesystem via grisen og brænder den optimalt leverer den varme til op til ca. 150 m2, og inden vi sender varmen/røgen op i skorstenen, varmer den returvandet til varmepumpen op til ca. 60 grader og yder varme svarende til 3 KW.


Denne sammensætning af systemer betyder at der skal være åben ekspansion for at undgå for højt tryk i rørene.


For at sikre at cirkulationspumpen til varmen ikke bare stopper ved f.eks. el afbrydelse, står der en såkaldt UPS oven på buffertanken. Skulle strømmen blive afbrudt vil cirkulationspumpen derfor fortsætte med at køre og dermed sikre at der ikke sker en overophedning, hvis brændeovnen er tændt og man ikke lige er hjemme eller om natten. Den sikrer at der er flow på i tid nok til at brændeovnen er slukket eller ydelsen fra brændeovnen ikke er så høj at det overopheder grisen. Den skulle kunne køre i 3-4 timer uden strøm.


El


Forsyningen til ejendommen er på 63 Amp / 13.860 W. Hertil kommer at der i 2012 er etableret solceller på det sydvendte tag. Det er etableret før loven blev lavet om i slutningen af 2012 og inden der var så mange der tænkte på batterier til sådan et anlæg. Det er godkendt til at producere 6 MW om året, og ligger stabilt på 6,5 – 7 MW. Vores brugsmønster, gør at vi selv kan anvende ca. 50% af produktionen – resten bliver solgt til El-selskabet Vindstød.


Som loven var skruet sammen da anlægget blev etableret, betyder det, at indtægten på salg af strøm skal oplyses som B-indkomst, ligesom eget forbrug af produktionen skal opgøres til 0,40 kr. pr. KWh. I 2023 gav det en skattepligtig indkomst på ca. 2.300 i alt.


Da huset er registreret med el-varme (varmepumpe) opnås der en rabat på el-afgiften til staten på ca. 94 øre pr. KWh ud over 4.000 KWh om året.


IT netværk


Der er etableret et FIBIA/WAOO fiberforbindelse på 1000 Mbit. Vi har vores egen kombinerede router/firewall/antivirus - denne enhed hører ikke med til installationen, da det er en del af vores totale internet sikkerhedspakke.


I dag er det lidt en blanding fra et gammelt netværk og et nyt og rimeligt moderne setup.


På loftet bag tekøkkenet på 1. sal sidder en ældre switch, som bruges, men som man kan køre uden om, hvis der trækkes nye netkabler.

I rackskabet der sidder ude ved lejlighedens sikringstavle sidder der 2 switche á 24 porte.


Den ene er en HP Procurve Switch med 1 Gigabit uplink og 24 stk. 100 Mbit porte der understøtter POE (Power Over Ethernet) (man er altså fri for at trække strøm til f.eks. kameraer og WiFi access points, hvis de understøtter POE) - disse switche hører dog ikke med til installationen, men kan overtages.


Min vurdering har i dette tilfælde været, at 100 Mbit er tilstrækkeligt til f.eks. hver Access Point, mens der kan være ønske om at en enhed et eller andet sted, der bliver fast opkoblet, har behov for en hurtigere port – så flytter man blot kablet ned i den nederste switch, der kører 1.000 Mbit på alle porte.


Vi bruger i dag streaming af TV til Smart TV - der er fortsat en høj antennemast, og kabler er ført rundt til et par stik i ejendommen for at sikre minimum DR, hvis andet svigter.


Forbrug


Forbrug kan være en svær størrelse, da det afhænger af dem ”der trykker på knappen”, men her vil vi give en kort info om vores forbrug:


Der er placeret bimålere 2 steder:


I hovedtavlen, hvor man kan aflæse forbruget til varmepumpen – det totale forbrug – der tages ikke hensyn til om strømmen kommer fra solceller eller udefra.


I bitavlen til lejligheden der registrerer hvad der bliver brugt inde i lejligheden – excl. dele af den gamle installation, som omfatter soveværelse, badeværelse og stue – disse rum er ikke blevet flyttet over.


I 2023 blev der forbrugt 15.233 KWh til varme – en fast udgift til dette kan med de svingende elpriser være svær at stille op, men vi bruger en gennemsnitspris på 2,00 kr./KWh – lidt i overkanten, for der er jo også rabatten på statsafgiften der skal trækkes fra.


Forbrug af el til husholdning mv., er lidt svært at sætte op, da det jo afhænger af mange ting, men vi har brugt ca. 22 KWh/døgn samlet for lejlighed og hovedhus.


Ud over strøm bruger vi en del brænde – dette afhænger naturligvis af hvor meget man hælder på, men vi regner med 10 rummeter til den store brændeovn og ca. 5 rummeter til den lille. Som grundlag er brugt, at den store kører 24/7 i fyringssæsonen og den lille kører noget mindre – måske 16 timer i døgnet.